Et mesterskap verdig

Vi skriver fredag 3. februar og på Myklegard i Løten står Hedmark Harehundklubb klare til å ta imot deltagerne til tidenes første norgesmesterskap for revstøvere.
Spenningen ligger utenpå prøveledelse og dommer, så vel som de ti ekvipasjene.


Hva vil morgendagen bringe? Hvordan vil disse revehundene yte? Hva med vær- og føre? Blir det reveloser, eller får vi hareloser? Og hvordan er det med rådyr?
La oss si det sånn: Ingen ble skuffa!

 

Når NMet høsten 2016 blir offentliggjort, diskuteres det i mange deler av harehundmiljøet.
Hva skal vi med et NM rev? «Skal du melde på du, du har vel hatt et par revloser med harabikkja di?»
Når påmeldingsfristen går ut i slutten av januar er elleve hunder påmeldt. Ti av disse får lov til å starte: sju schillerstøvere, en hamiltonstøver, en russisk støver og en finsk støver.

Vi møter prøveleder Knut Kjeverud, NKK-representant Geir Linnes og ti dommere i et møterom på Myklegard. Dommermøtet er i gang. Selv om dommerkollegiet står bak hundrevis av bedømmelser på jaktprøver for NHKF, så er det liten erfaring med bedømmelse av reveprøver. Aldri før har vi sett en så stor samlet prøve med tellende losdyr rev. Siden dagens jaktprøvereglement ikke direkte er tilpasset revehunder er det viktig at alle dommerne gjør likt når vi nå står ovenfor et norgesmesterskap.
Dommerne er motiverte og forberedte. Hundene blir trukket mellom dommerne, og snart skal dommerne få møte sin ekvipasje.

Dommermøtet er ferdig og vi beveger oss ut. Det er tid for defilering.
En etter en blir ekvipasjene lest opp, vist fram og fotografert, før deltagere, dommere og kjentmenn beveger seg inn for jegermiddag. Stemningen er god. Det er aldri stille i en forsamling hvor jakt og støver er fellesnevneren.
Hundefører, dommer og kjentmenn blir koblet og det legges mange skumle planer for morgendagen. Den gode stemningen fortsetter utover kvelden og det er en unik ansamling med ivrige og engasjerte deltagere og dommere.

 

Natta blir til tidlig morgen på Myklegard. Trøtte ansikter tyr til kaffekoppen, egg og bacon før niste og full termos legges i sekken. Dommerne med stolsekk, deltagerne knapt med noen sekk i det hele tatt. Tilfeldig?
Vi ønsker lykke til og det blir stadig færre firehjulstrekkere på parkeringsplassen. Føret virker greit, men det yrer snart litt fra tåka. Vi er spente på hvordan dette vil påvirke dagen. Klokka nærmer seg 8 da de første bildene tikker inn til dreieboka.  Hundene er klare og dirrer i ekstase. Førerne er klare til å få startet dagen.
Dommeren har spikka blyanten spiss og er klar til å sette seg på stolsekken.

Så langt som å finne stolsekken kommer de ikke. I løpet av prøvens første halvtime har sju hunder kommet i fot, hvorav to allerede har reven på bena. Dommerne rapporterer jevnt inn til dreieboka, som oppdateres fortløpende med både bilder og forløp.
Vi konkluderer i at prøven har startet godt.
Det går under halvannen time fra prøvestart til dommer Erling Ness rapporterer at russisk støver Akki’s G.L. Valla til Tore Strøm er den første hunden med premielos inne. Det går en halvtime til før Torbjørn Bekkeli som dømmer schillerstøver Brolle til Jan Villy Sandberg melder at 60 losminutter er streket. Bare 43 minutter senere har de koblet, sluppet på nytt, funnet ny fot og har ny los. Det går godt for Brolle i dag.

Klokka nærmer seg 11 og det tikker inn melding fra dommer Kai Bakke. Geir Leversbys Hamiltonstøver Prikken har vist fram losdyret og en snau halvtime senere er premielosen notert. 
I mens er også premielosen en realitet for prøvens yngste hund, Schillerstøver Morgan til Kenneth N. Johansen.

Klokka går videre en time, og fra Stange rapporterer dommer Knut Einar Nordhagen at Finskstøver Kira til Jens Lundberg har rev nummer to på bena og vi skjønner at også hun nærmer seg premielos.
Samtidig rapporterer dommer Vidar Bjørnstad og dommeraspirant Stein Olav Løvlien om at schillerstøveren Mixa til Mats Nordnes har los, omtrent samtidig som meldingen kommer fra Geir Bakkestuen om at Linus til Pål Dramstad har reven på bena.

Dette lover godt.
Samtidig vet vi at et par ekvipasjer er utenfor dekningsområde for å gi rapporter. Prøveledelsen innrømmer å være en aning lettet. Selv om alt er godt planlagt til minste detalj og kjentmenn og dommere har gjort sin jobb, så er det alltid faktorer i ei jaktprøve som man ikke rår over. Men nå går det godt. Det går hundenes vei. Geir og Knut tar seg tid til å besøke noen av terrengene. Det yrer fortsatt litt av tåka i enkelte områder, og det kan påvirke vitringa noe. Allikevel er alle vi møter ved godt mot. Dette ER moro! Dommere og kjentmenn er gira og svært positive.
Det blir lenger og lenger mellom rapportene til dreieboka, men det går igjen at reven er jaget inn, og huden er slipt på nytt. Det blir en spennende innspurt på tidenes første (uoffisielle) NM rev.

Prøveleder Knut Kjeverud er godt fornøyd

 

Tilbake på Myklegard er det full aktivitet. Premiebordet klargjøres og prøveledelsen gjør seg klar til å ta imot dommerne for å få et kjappest mulig dommermøte. Det er opplagt at vi må fram med flere premier for premierte hunder enn det vi hadde turt å håpe på. De første meldingene om koblet hund og avsluttet prøvedag kommer klokka to. Jevnt fordelt utover ettermiddagen kommer ekvipasjene inn igjen, og både hundeførere og dommere er strålende fornøyd. Det er mange gode resultater.
Det er ingen tvil om at den alminnelige harejegeren på Hedmarken er imponert.

Klokka nærmer seg 17.00 og dommerkollegiet er klare for å samles og det er en nervepirrende halvtime med venting for fornøyde hundeførere. Hvem blir norgesmester? Er bikkja mi den beste? Flinke dommere har full kontroll. Nå mangler det bare for prøveledelsen å legge på mesterskapspoengene på konkurransepoengene, før pallen er klar. Det er nemlig bestemt fra NHKF at det gis tilleggspoeng for hver premielos. 3.premie gir 6 poeng, 2. premie gir 12 poeng og 1. premie gir 24 poeng. 

Det er klart for premieutdeling. Det er fort klart at sju hunder har gått til premiering, hvor av fire står til 1.premie. Prøveleder Kjeverud gjør kort prosess og avslører fort at «den sure fjerdeplassen» går til schillerstøver Morgan, etter en flott prestasjon av den 2,5 år gamle hunden. Bare ett poeng over blir den mer erfarne jaktchampionen Kurrelia Linus nummer tre i mesterskapet.
Spenningen står nå mellom finsk støver Kira og schillerstøver Brolle. Også dette en duell mellom en unghund og en erfaren champion.  
De gamle er eldst.

Det er med stor glede at schillerstøver NJ(R)CH RR Brolle annonseres som norgesmester med 235 poeng og en soleklar seier. Dommer Bekkeli kom inn til dommermøtet svett og sliten, og samtidig i ekstase over et råskinn av en hund. I løpet av prøvedagen hadde Brolle tre loser, samtlige med svært effektive uttak. Bekkeli, som er en erfaren hundemann med store forventninger, beskriver spesielt hundens suverene evne til å skille og sortere ferske og nattegamle spor, noe som gjør fotarbeid og uttak ufattelig effektivt. Tenk, Brolle brukte totalt gjennom hele dagen under en halvtimes fotarbeid for å få tre rever på bena.

Som vinner og norgesmester får Brolle og eier Jan Villy Sandberg med seg premier både fra NHKF og Hedmark HHK, i tillegg til en B-bark hundepeiler. Totalt besto premiebordet av premier til en verdi på over 20.000 kroner.

 

Fra Hedmark Harehundklubbs perspektiv er det klart at NM rev er en svært positiv opplevelse. Det har vært et spennende og morsomt arrangement hele vegen, og samtlige involverte har storkost seg. Det er også veldig moro at hundene lyktes og virkelig viser hva de er gode for.
70% premiering i det første NM rev må sees på som meget bra.
Revehundene har definitivt vist seg verdige for et eget norgesmesterskap!

Pål Dramstad med schillerstøver Kurrelias Linus Jens Lundberg med finsk støver Kira Jan Willy Sandberg med schillerstøver Brolle

 

Premielista finner du her.

Se flere bilder her

Tekst og foto: Marianne R. Grønvold for Harehunden/NHKF